Røya regnes av mange som selve ur-fisken av ferskvannsartene våre. Den antas å være den første arten som vandret inn i landet etter at isen trakk seg tilbake for ca 10.000 år siden.
Historien bak rødfargen
Det vi ofte forbinder med røye er de flotte fargetegningene den har, med rød-oransje buk, og de flotte røde-hvite-svarte finnene. Det kanskje ikke alle vet er at dette er festantrekket til røya, dvs den kler seg opp til gytesesongen, og er mest ekstrem i uttrykket for hannfisken. Jo sterkere fargetegninger den har jo større sannsynlighet er det for at den foretrekkes av hunnene. Hannfisken endrer også kroppsfasong, den smalner i bredden og vokser i høyden. Det er nemlig ikke nok å se gild ut for damene, den må også se stor ut for å skremme bort konkurransen fra de andre hannene.
Fra oss vil en imidlertid helst ikke se noe til disse fargene, da dette betyr at fisken er i ferd med å kjønnsmodne, som igjen betyr at kvaliteten på fisken til konsum er i ferd med å bli dårlig, derfor velger vi å ta fisken opp før denne prosessen skjer og filet få sine fine rødfarge.

Derfor er fisken vår stort sett veldig blank i skinnet, dette er og påvirket av vannkvaliteten, og jo klarer vannet den lever i er, jo blanker blir fisken.

Fyresvatn er en klar og næringsfattig innsjø, og det ser vi igjen på utseende til vår fisk, som er nesten sølvfarget. Det merkes også på smaken. Det klare, rene fjellvannet Fyresvatn sørger for et rent og delikat kjøtt.
